Koninginnedag 2010 viel in het water.

Bruggen open turfroute kost 180 euro

        Koninginnedag 2011 kost
   schipper Tjerk Hiddes 180 euro, 45 euro/uur

Terwijl de koninklijke familie in Thorn en Weert hun verjaardag vieren gaat de Tjerk Hiddes met de vrouwelijk shanties wederom door Gorredijk met het inmiddels 101-jarige beurtschip "Tjerk Hiddes". Vorig jaar tijdens het feest t.g.v. het 100-jarige jubileum van de Tjerk Hiddes was de regen niet van de lucht. De schipper Steffen van der Werf beloofde de shanty's om het volgende jaar wederom een vaartocht door de Opsterlandse Compagnonsvaart te houden. Bij het aanvragen van het openen van de rijksbrug/ sluis en gemeentebruggen moest de schipper diep in de buidel tasten. Tijdens andere aanvragen was het altijd kosteloos, maar nu moest het ineens 180 euro kosten, 45 euro/uur.( Voor 1 april betalen!).
Jammer dat de staat op koninginnedag zoveel moet hebben om de bruggen in het, van vroeger uit socialistische, dorp Gorredijk te openen. Sinterklaas  zal in december ook van de bok dromen. Weer eens wat anders dan van de geit.

Vele plaatsen, o.a.  Harlingen, Balk en Dokkum willen zich steeds meer profileren naar de watersporters. De watersporter willen ze steeds meer binden om zo meer geld te kunnen genereren. Zuid-oost Friesland blijft hierin echter ver achter lopen. Wethouder Tytsy Willemsma  van Dokkum had het over het oostblok, toen ze het had over het aanzicht had van Dokkum. Misschien bedoelde ze daar wel mee Oost-Friesland. Het wordt tijd dat de bruggen in de Turfroute ook open gaan, hetzelfde als de rest van Friesland.