1. mrt, 2016

Denk niet aan ....................

Denk niet aan een citroen.

Het was vroeger niet zo’n probleem om je boot in het riet af te meren. Er waren niet zoveel boten. Als je wegvoer  duurde het niet zo lang of dat  het riet weer omhoog kwam. Er kwamen meer en meer boten. Om te voorkomen dat we met elkaar de rietkragen dusdanig vernielden werd er een campagne gehouden om niet meer af te meren in het riet. De Marrekrite zorgde tevens voor mooie aanlegsteigers, waardoor er ook ruimte werd gecreëerd om goed te kunnen aanleggen. De bootjesman moest tot ander inzicht komen. Nu lijkt het er op dat borden vooral te onpas worden gebruikt.
Als we nu door Friesland varen lijkt het er op, dat we steeds minder gastvrij zijn. Het lijkt er op, want eigenlijk valt het wel genoeg mee. Wat is echter aan de hand?
Omdat de mens steeds minder weet hoe het hoort schijnt het zo te zijn dat er een bepaalde groep mensen denkt, dat dit te verhelpen is met het plaatsen van bordjes.
Als voorbeeld nemen we Woudsend.  De plaatselijke supermarkt geeft aan dat ze in het dorp zitten en op zondag open zijn. Klinkt goed. Door het bord kom je op het idee om maar even boodschappen te gaan doen. Je vaart door en om de “meter” kom je bordjes tegen dat je niet mag afmeren. Kortom , door bordjes word je op het verkeerde been gezet. Met het bord van de supermarkt word je op een idee gebracht, maar als je aan wil gaan leggen, dan word je hier van weerhouden. De gastvrijheid van Woudsend en vele watersportdorpen lijkt ver te zoeken.
Er zijn naar mijn idee twee dingen, die er spelen. Als je weet wat mag en niet mag is het allemaal niet zo moeilijk. Het mooiste voorbeeld is wel de tekst op het volgende bord “ Hier geen vuil storten”.  Hetzelfde gaat dan spelen als het bord van de supermarkt uit  Woudsend. Je hebt totaal niet het plan om daar vuil te storten, maar door zo’n bord ga je opeens toch aan vuilstorten te denken.  Sterker nog. Als je zo’n bord ziet wekt dit haast de indruk, dat je honderd meter verderop wel vuil mag zou mogen  storten. Want daar staat geen bord.
Als je mensen coacht is het bekend dat je moet zeggen wat ze wel moeten doen. Op het moment dat je aandacht geeft aan iets wat ze niet moeten doen is de kans groot dat ze dit juist wel doen - Moeder van Marietje wil niet dat ze op het veld gaat spelen.   Zegt tegen Marietje  dat  het beter is om  niet op het gras te spelen, veel te modderig. Moeder draait zich om en de kans is groot dat Marietje  juist wel naar het grasveld gaat.
We worden met elkaar gek van al deze verschillende borden.  Als een ieder bijgebracht wordt, wat hoort en niet hoort dan scheelt dit een hoop bordjes!  Gewoon je gedragen zo het hoort !

Volgende: 15 maart

Deel deze pagina