25. mrt, 2016

Ieder nadeel heb zijn voordeel

Ieder nadeel heb zijn voordeel

 

Een ieder, die aan sport doet weet dat het niet altijd eerlijk gaat. Een ieder heeft wel een voorbeeld. Er komt ook steeds meer in die zin aan het licht. In de skûtsjesilerij bleek dat er een ijzeren draad in de mast was gezet. In de kaatserij droeg men verkeerde handschoenen. In het weekeinde zie je sporters e.a. de wedstrijd manipuleren. Verder om  ons heen in de wereld is het al niet veel beter. Het motortje in de racefiets heeft mij tot het besef gebracht, dat we niet echt uit moeten gaan van de eerlijkheid van de mens.
Toen ik elf jaar was had ik dat  eigenlijk al kunnen weten, dat het niet altijd even eerlijk gaat.  We voetbalden  in de Frieslandcup voor welpen (tegenwoordig F-jes). We waren met Gorredijk  doorgedrongen tot de laatste vier. In de halve finale moest er worden gespeeld tegen sportclub Leeuwarden. De finale lonkte. De winnaar zou de beker uit handen van de commissaris van de koningin , mr. Linthorst Homan, uitgereikt krijgen. De wedstrijd tegen
Sc. Leeuwarden werd nipt verloren. Het verhaal was uit.

In de zomer van 1967  kwam bij het bestuur van Gorredijk  een uitnodiging binnen om met de welpen van Gorredijk en Drogeham een voorwedstrijd te spelen in Leeuwarden. 
Op 3 augustus speelde Cambuur n.l. een oefenwedtrijd tegen Ajax .  Gezien Sc Leeuwarden twee te oude spelers had opgesteld waren Gorredijk en Drogeham onterecht uitgeschakeld in de Frieslandcup.
In een vol Cambuurstadion speelden wij tegen Drogeham. De uitslag van deze wedstrijd zou ik niet meer weten. Wat mij nog wel duidelijk op het netvlies staat is de warming-up.  Naast ons was het grote Ajax met de warming-up bezig.  De Ajax-selectie bestond uit :
Gert Bals, Suurendonk, Tonny Pronk, Velibor Vasovic, Theo van Duivenbode,  Günther de Haan, Bennie Mulder, Sjaak Swart, Henk Groot, Wim Suurbier, Arie Haan, Wim de Wit, Barry Hulshoff , Theo Buijs en …………………Johan Cruijff.
Wij zaten een meter van het veld af voor de boarding en zagen hoe Johan Cruijff na een solo de 0-1 aantekende en Henk Groot met het hoofd een indirecte vrije trap inkopte.  Een avond om nooit te vergeten. Om aan te sluiten bij de woorden van Jan Mulder : “München een trauma. Ach. Bekers en titels, prijzen en teleurstellingen zijn bijzaken. Het gaat om het hogere, om de schoonheid, om Johan Cruijff."  Achteraf kon de Frieslandcup en Linthortst Homan daar niet tegenop!!!  

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”

Deel deze pagina