12. apr, 2016

Klaverblad, bonden nemen verkeerde afslag.

 

De bonden in Nederland hebben het sporten op de kaart gezet. Het is echter nu zover gekomen dat het tijd wordt, dat er nieuwe bonden ontstaan, die echt voor de sporter zijn. In de watersport (K.N.W.V.) gaan er stemmen op om dit daadwerkelijk te gaan doen. Eén van de argumenten is: “De financiën en aandacht die het Watersportverbond geeft aan wedstrijdsport gaat voor het overgrote deel naar de zeer smalle sectie Topzeilen. “
Dit doet zich eigenlijk bij alle bonden voor. Vandaar de kop Klaverblad.... Deze verzekeringsmaatschappij raakt eigenlijk precies de kern, waarbij het bij de bonden ook fout gaat. Het is het directe contact met de leden, dat men uit het uit het oog is verloren. Kwam een tijdje terug een turntrainer tegen (dus K.N.G.V.), waar kinderen niet aan wedstrijden mee konden doen, omdat er niet oplossend werd meegedacht om het rond te krijgen met de benodigde juryleden. Dit staat niet op zich.
In het verleden hadden wij, als het Westen, geen goed woord over voor het Oostblok.  Daar ging het koste wat het kost om de prestatie. Er moesten medailles gehaald worden. Het lijkt er op, dat we dit helemaal overgenomen hebben. De bonden (NSF)  zetten zich in om de top optimaal te bedienen. Er moeten medailles gehaald worden. Het wordt een doel op zich.
De vertegenwoordigende teams, waarvan de spelers en speelsters allemaal in het buitenland spelen. De voorwaarden zijn gecreëerd door de bonden, maar ze zien hier behalve een schouderklopje weinig van terug. De spelers en speelsters kunnen in de meeste gevallen “aardig” rondkomen, maar de bond ziet eigenlijk geen financiële  genoegdoening. Uitzondering is het voetbaltransfer-systeem (K.N.V.B.). Wat is het niet mooi dat je hoort dat D.I.O./Bedum financieel garen spint als Robben van de ene club naar de andere gaat.
De Nevobo (volleybalbond) wil nu het hele systeem op de schop hebben. Spelregels moeten worden aangepast. Drogredenen worden aangevoerd. Eén van de  mooiste is, dat de regels aangepast moeten worden vanwege de uitzendingen op televisie. Welke t.v.-uitzendingen? Op de EK na, waar alleen maar “buitenlandse” speelsters aan meedoen heb ik geen rechtstreekse wedstrijden op de Nederlandse televisie gezien. Om deze reden hoef je, naar mijn mening, niet de regels aan te passen.

De kop van dit blog geeft eigenlijk aan waar het echt om gaat. Bedien je leden en geef hun in ieder geval het gevoel dat er naar geluisterd wordt. In het volleybal speelt de bond het bijvoorbeeld  niet klaar om een goeie competitie in elkaar te zetten. Uit-en thuiswedstrijden worden om de week tegen elkaar gespeeld. Als de KNVB dit zou doen, Ajax- Feijenoord en Feijenoord –Ajax  in 3 weken te laten spelen, dan was Nederland te klein. Na de zomervakantie wordt na twee weken de competitie al gestart. In de weekeinden van vakanties gaat de competitie gewoon door en in gewone weekeinden worden er geen wedstrijden gespeeld.  In Eredivisie worden de financiële eisen zo hoog opgeschroefd, waardoor een club zonder overheidsteun  ( gemeentes) de financiën niet rond kunnen krijgen. Kortom. Het ligt allemaal niet zover af van wat er in het verleden in het Oostblok zich afspeelde. Het mooie is wel dat we in Friesland nu wel hopelijk weer een Nederlands kampioen  tegemoet kunnen zien. Zonder gemeentesteun zou de club al jaren “foar mets lizze”.

Volgende blog: 26 april

Deel deze pagina