10. mei, 2016

It Woanskip, voor Jan zonder pet

..................................................... 

.........................................

Se hewwe die skuit naar de Potmar getrokken
We protesteerden mar ut gaf ons gien biet
Want weet je waarom, ut is Jan met de pet maar
die mutte su hewwe en de groaten júst niet. 

En we hewwe een woanskip
en ut leit an de Singel
en we hewwe een Arkje
't is ons ideaal.
En komme jim noch ris bij ons an de Singel
kom dan in ons woanskip gerust allemaal.

In elk dorp lagen woonarkjes en schepen waar op gewoond werd. Door de jaren heen is er veel verdwenen. Gemeentes maakten het de bewoners vaak onmogelijk om het hoofd hierin boven water te houden, ontmoedigingsbeleid. In veel gevallen werd een woonschip gedoogd, maar het is door de jaren heen “aangeschoten wild”.
In de laatste dertig jaar is men er achter gekomen, dat wonen aan het water zo gek nog niet is. Het één na het andere project werd uit de grond gestampt. Bijvoorbeeld in Drachten, waar met o.a. Europees geld een paar honderd meter singel werd gegraven. Hier ging het eigenlijk niet om. Nee, het ging om de huizen, die aan het water konden worden gebouwd. Drachten is een voorbeeld, maar overal zie je de afgelopen jaren hetzelfde verschijnsel. 
Het zou mij niks verbazen, dat Blauwestad in de provincie Groningen ook een vervolg krijgt. Niet dat er dan woningen aan het meer gebouwd worden, maar dat in het meer woonarken komen. Dit om te voorkomen, dat er scheuren in de muren ontstaan.   
Het is jammer, dat de hypotheekverstrekkers hun handen er vanaf trekken, om de woonboot te financieren. Het gevolg is  dat “Jan met de pet” straks zich  geen woonboot meer kan permitteren. Naast de “onbewoonbare verklaarde woningen” aan het water, krijgen we de komende jaren ook allemaal rijke bewoners van de arkjes.
Werden de arkjes na de oorlog door de gemeentes steeds meer uit het zicht geplaatst. Ik voorspel, dat dit de komende jaren gaat veranderen. De “arkjes” komen nu op mooiste A-locaties te liggen, vergelijkbaar met de huizen in het natuurgebied “De Burd” in Grou. Of er moeten snel hypotheekverstrekkers opstaan, die “Jan met de pet” wel een goede hypotheek verstrekt! “De wal keert het schip”

Volgende blog: 24 mei

Deel deze pagina