3. nov, 2016

Het is niet altijd zomer.

De zomer zit er weer op. De boten liggen weer in de winterberging. Het varend erfgoed hebben de steden weer opgezocht en vrolijken in de winter het stadsbeeld op. Als zoon van een beurtschipper heb ik nog wel eens de fout gemaakt om naar mijn vader te verkondigen dat het wel een “bruin leven” was als beurtschipper. Dan raakte je wel een gevoelige snaar. Ja, jij denkt alleen maar aan de zomerse dagen. Er waren echter ook perioden, dat het stormde en dik winter was. Dan was het “wrotten” door  het ijs. Je werd bekogeld door schaatsliefhebbers als je het ijs kapot maakte.  Je had n.l. als beurtvaarder de plicht om te varen. Rederij Doeksen heeft tegenwoordig deze plicht ook. Niet alleen bij zomerdag varen als het optilt van de passagiers, nee ook in de winter als er niet zoveel passagiers zijn. De EVT was zo’n reder , die voer als het hem uitkwam. Je kunt het vergelijken met het runnen van een café. Een ieder wil wel op de PC in Franeker een dag een kroeg runnen of op Hardzeildag op het Starteiland . Maar er zijn ook andere dagen.


In de volleybalwereld gaat het op een vergelijkbare manier. Als we vroeger in Groningen moesten spelen en Gerard Smit zagen,hoopten we maar dat jeugdspelers niet te veel opvielen. Als club had je er financieel  n.l. niets aan dat spelers, die je opgeleid had naar een hogere club toegingen. Gelukkig waren de Nevobo-regels nog zo, dat je niet van ene op het andere moment naar een andere vereniging kon. Nee Lycurgus (lees EVT) gaf de vereniging geen vergoeding en dachten dat ze het goed deden. Maar gelijk het gas in Groningen is bij Lycurgus e.c. niet nagedacht over de lange termijn.  De verenigingen werden leeggeroofd, zonder er een cent beter van te worden. De verenigingen in de regio houden op te bestaan. Paul van Sliedrecht heeft in de vorige eeuw al aangegeven dat er een transfersysteem  moet komen. Hij was roepende in de woestijn. Waarom kon dat in België wel.  Lycurgus moet nu al hun heil ver van de ommelanden en vooral in het buitenland zoeken.  Het voetbal kan een hoop leren van het volleybal, maar andersom zou het mooi zijn geweest dat de Nevobo de ogen wat eerder open had gehad in een transfersysteem. Verenigingen , die een goede jeugdopleiding hadden, waren er dan beter van geworden. Hadden het geld weer in de jeugdopleiding kunnen stoppen.  Er wordt nu gemiept als er speelsters van het Nederlands team  met van Hintum meegaan naar Duitsland.  Het is al decennia lang het geval, maar nu merkt de Nevobo het ook. De eredivisieclubs dachten alleen maar aan henzelf.  Gelijk de  N.A.M. ,die aan zichzelf dacht en niet wat er achterbleef. Ja, op het moment dat het te laat is.
Het zou echt lachen zijn als de Nevobo de roep uit Groningen  gaat honoreren met tien duizenden euro’s. Misschien maar gewoon en nuchter doen. Anders eindigt het net als bij de  dames van Lycurgus.
Het is niet altijd zomer.

Deel deze pagina