Boot van het jaar

Beurtschip Tjerk Hiddes is Boot van het Jaar 2010Het 100-jarig motorbeurtschip Tjerk Hiddes uit Gorredijk is benoemd tot Boot van het Jaar 2010. Het nostalgische beurtschip zal onder die titel meevaren met de Vlootschouw Sneek op vrijdag 6 augustus.

Motorbeurtschip "Tjerk Hiddes" is in 1910 gebouwd op de werf van Boot te Leiderdorp, voor rekening van de kruidenier Albert Heijn uit Zaandam. In 1915 werd het schip verkocht aan schipper Slump uit Sneek, welke het op zijn beurt in 1918 verkocht aan de gebroeders Van der Werf. De gebroeders gebruikten het schip als opvolger van hun schip "Tjerk Hiddes" - deze was met een deklast stro vergaan op het Sneekermeer. De opvolger kreeg ook de naam "Tjerk Hiddes". Het schip werd opgeknapt en enkele jaren later voorzien van een nieuwe motor. Tot 1963 verzorgde de "Tjerk Hiddes" een beurtdienst vanuit Gorredijk, via Aldeboarn en Akkrum, naar Sneek. Het schip is nog steeds in bezit van dezelfde familie, maar wordt uitsluitend nog voor pleziertochten gebruikt. Het schip is regelmatig te zien op het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen. De thuishaven is nu Gorredijk.

Het feit dat de Tjerk Hiddes haar beurtvaart t/m 1963 had op de route Gorredijk - Sneek en daarmee een plaats heeft verworven in de cultuur en economische historie van Sneek, mede als het gegeven dat dit motorbeurtschip in 2010 haar 100-jarig jubileum viert, is reden geweest tot deze eervolle benoeming.

De trotse schipper

Boot van het jaar

Op de 75e Sneekweek wordt de "Tjerk Hiddes" uitgeroepen tot "boot van het jaar". Dit geeft het 100-jarig bestaan van de "Tjerk Hiddes" extra dimensie.
Schipper Steffen van der Werf is erg trots op deze benoeming van zijn boot. Wel is het jammer, dat zijn vrouw Leen dit net niet heeft mogen meemaken.In de stadhuistuin werd de familie van der Werf toegesproken en ontving de wimpel van de "Boot van het jaar". Klik hier voor foto's.

Tjerk Hiddes boot van het jaar

SNEEK  - Het honderd jaar oude motorbeurtschip Tjerk Hiddes uit Gorredijk is voor de Sneekweek uitgeroepen tot boot van het jaar.

Het schip zal op de Vootschouw van 6 augustus meevaren. Kruidenier Albert Heijn uit Zaandam liet de Tjerk Hiddes in 1910 bouwen bij scheepswerf Van Boot te Leiderdorp.

De grootgrutter verkocht het vaartuig in 1915 aan de Sneker schipper Slump, die het drie jaar later overdeed aan de gebroeders Van der Werf uit Gorredijk. Die onderhielden tot 1963 een beurtdienst op Sneek.


Uw kop

Rondvaartboot Simmerwille
wordt Boot van het Jaar 2011

SNEEK – Rondvaartboot Simmerwille wordt tot Boot van het Jaar 2011 benoemd door Sneek Promotion. Na jarenlang vrijwillig medewerking te hebben verleend als (varend) podium voor diverse muziekartiesten in de Vlootschouw Sneek, zal de ‘Simmerwille’ dit jaar meevaren onder de titel “Boot van het Jaar 2011”. Het nostalgische schip ‘Simmerwille’ is gebouwd op de Werf Botje & Ensing in Groningen. De Simmerwille kwam in 1916 in de vaart.


Daarna werd ze aangekocht door het Leger des Heils in Leeuwarden en diende het als evangelisatieboot onder de naam Febe. Vervolgens heette het schip Elma, Simmerville en Harmonie om uiteindelijk weer Simmerwille te gaan heten. Het feit dat de rondvaartboot Simmerwille dit jaar 40 jaar in handen is van mevrouw J.J. Brouwer-Smit en sindsdien rondvaarten verzorgd op de Friese wateren en daarmee een plaats heeft verworven in de cultuurhistorische historie van Sneek en Friesland, mede als het gegeven dat dit nostalgische schip al jarenlang vrijwillig meevaart in de Vlootschouw Sneek, is voor het bestuur van Sneek Promotion reden geweest tot deze eervolle benoeming voor 2011.

De boot van het jaar ‘Simmerwille’ is te bezichtigen in het middagprogramma van de Vlootschouw Sneek op vrijdag 5 augustus van 14.00-17.00 uur in De Kolk bij de Waterpoort Sneek.

de Simmerwille